Gondolatok a szépségről

A szépség szó jelentéséről a legtöbb embernek olyan dolog jut eszébe, ami a szemet gyönyörködteti. Az az szép számunkra, ami optikailag kényeztet, lehetőleg kényelmesen beleillik az uniformizált világ alkotta sablonokba, megfelel a divatnak, az aktuális trendeknek vagy akár művészeti irányzatoknak. A ’szép’-től ritkán várunk mélyebb tartalmat, lelki folyamatokat, a ’szép’ elég, ha szép. Elgondolkodtam azon, ha másképpen látnánk, ha nemcsak a fizikai szemünk lenne képes képpé formálni a felületek által visszavert fények összességét, hanem valamilyen módon érzékelnénk a látható világot formáló energiákat, vajon akkor is ugyanaz lenne a szép? Vagy ha láthatnánk az emberek, helyek, tárgyak, formák, építmények energiáját, más véleményt formálnánk, és másképp rangsorolnánk a szépség kritériumait?140298-bridal-flowers-for-the-hair-3 cropA valódi szépség számomra több, pusztán fizikai jegyek előnyös, egymáshoz illő soránál. A szép szó magánban hordja az ’ép’-séget, ami teljességet, egészségét jelent. Ebből a megközelítésből a szépség nem pusztán a megjelenés esztétikus mivolta, hanem egy belső harmóniát sugárzó állapot, értsük ezt akár egy emberre, akár egy tájra, egy növényre vagy valamilyen ember alkotta dologra. Az tud igazán szép lenni, amiben akadálytalanul áramlik az élet, hiszen valójában minden innen ered: az életből.

A szépségterápia ezért nekem mindig is többet jelentett a bőr ápolásánál, sokkal inkább gondolok rá úgy, mint egy „tréning-programra”, amelyben az illóolajok a vezetőink, akik elindítanak bennünk folyamatokat, ezeken át is segítenek bennünket, hogy ezáltal válhassunk igazán széppé. Segít letenni a terheinket, hogy felszabadultan újra lélegzethez jussunk, és mozgásba lendülhessünk. Teszik mindezt olyan összetett módon, egyszerre több síkon, hogy az egyszerű kozmetika új értelmet nyer. Annál is inkább, mert a kozmetika szó, külső jegyek, adottságok átformálására törekszik, amitől alapvetően csak a látható jelleg változik, az aromaterápiás szépségápolás azonban egyszerre hat fizikai és lelki síkon.

facial4

Az emberben minden folyamat lelki síkon kezdődik. Ami fizikai szinten is megnyilvánul, az már egy következmény; érzések, reakciók, félelmek, valamilyen diszharmónia által küldött beszédes üzenet, hogy tudatos énünk is érzékelje a lelki folyamatokat. Ennek az elméletnek a mentén, minden tünet, állapot kezelhető és feloldható lelki síkon, ugyanakkor mire valami már fizikai formát is ölt, azaz sűrűsödik az őt alkotó energia, a finomenergetikai szinten történő beavatkozás időigényes. Természetesen ez függ az adott probléma idültégétől is. Ha ezzel szemben fizikai szinten igyekszünk valamit megszüntetni, akkor el kell fogadnunk, hogy a kezelés pusztán tüneti jellegű. Ha szerencsések vagyunk, akár el is múlhat egy-egy betegség, kellemetlen állapot, de a kezeletlen ok, újabb betegség formájában fog nekünk üzenni később. Az illóolajok, az élet hordozói, azonban olyan különleges anyagok, amelyek képesek egyszerre hatni testi és lelki szinten egyaránt. Az anyatermészet által tökéletesre alkotott kvintesszenciák és más, növényekből kinyerhető nedük mellett a szépségterápia az érintés csodájával is hat. Bőr a bőrrel, energia az energiával találkozik, aminek hatására a terápiában részt vevő, akár ha csak egy kis időre is, de érezheti a gondoskodás, simogatás áldását is. Az értő kezek képesek feloldani olyan feszültségeket, melyek nemléte, eltűnése még tovább fokozhatja a természetes hatóanyagok hatását.

 

Az Adrienne Feller Szépségterápiás protokolokról itt olvashatsz bővebben. Várlak szeretettel!

 

Kata

 

Tovább a kategóriában: « A női lélek illata A fenyő »

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Log In or Register