Az érintés misztériuma - 3. rész

A bőr az ember utolsó, külső fizikai határvonala, amely tele van érző idegekkel. A bőr alatt elhelyezkedő izom, ideghálózat, csontok, szervek stb. alkotják a fizikai testünket, amit a bőrünk határol. De vajon tényleg ott érünk véget? Ki ne érezte volna például, hogy egy buszmegállóban túl közel jön valaki, vagy, hogy nézik, figyelik őt. Az érzékeléseink tehát túlnyúlnak a fizikai testen. Ezt azért fontos tudatosítanunk, mert az érintés már akkor elindul, mikor belépünk egymás intim terébe. Az első érintés, a finom közelítés rendkívüli jelentőséggel bír, hiszen ez teremti meg a biztonságérzetet és a kölcsönös bizalmat, amely szükséges ahhoz, hogy testileg-lelkileg átadjuk magunkat a masszázs élményének.

Kétféle érintés létezik. Az egyik a fizikai érintés, ami a testre, az izomra koncentrál. Általában erre épül a legtöbb masszázstechnika (pl: gyógy-, svéd-, sportmasszázs). Erőteljes, dinamikus, gyors mozdulatok gyúrják ki az izomból a görcsöt, feszültséget. Ez bizony, a jótékony hatása mellett akár fájdalmas is lehet.
A másik típusú érintés egy mély, finom érintés, ami a testen túl, a lelket is megszólítja. Ennek az érintésnek üzenete van. Azt üzeni: fontos vagy, biztonságban vagy, elengedheted magad, gondoskodom rólad, te csak pihenj. Ebben az állapotban beindul az önjutalmazó hormonok (oxitocin, endorfin) termelődése, a test nem a stresszállapot megoldásával lesz elfoglalva, ezáltal rengeteg energia szabadul fel, amit a szervezet felhasználhat az öngyógyító folyamatokhoz. Testi szinten csökken az idegrendszer feszültsége, elengednek a görcsös izmok, így javul a keringés, normalizálódnak a biológiai funkciók, tehermentesülnek a szervek, erősödik az immunrendszer, és mentálisan is felfrissül az ember.

masszazs montazs

Az aromaterápiás testmasszázs során a dolgok csendben oldódnak meg. És, hogy Feller Adrienne-t idézzem, a „jól vagyok” állapotban világok épülnek fel. Ez az Adrienne Feller és Panarom koncepció egyik alappillére.

A masszázs mozdulatai lassúak, de határozottak. Van bennük erő, ritmikusság és folytonosság. Ez az áramlás is szükséges a tökéletes ellazuláshoz. Egy ilyen kezelés felér 4-5 óra alvással, és az utóhatásai akár napokig érezhetőek még.

Most térjünk ki arra, hogy mitől is válik ez a különleges technika, aromaterápiás testmasszázzsá. Az aromaterápia egy holisztikus szemléletű, természetes, komplementer gyógymód, ahol találkozik a tudomány a megfoghatatlannal. Kizárólag természetes anyagokkal, magas minőségű, hidegen sajtolt növényi olajokkal, 100% tisztaságú, bevizsgált illóolajokkal és aromavizekkel dolgozunk. Az ellenőrzött minőség kiemelkedően fontos, ugyanis csak ezeknek az esszenciáknak van terápiás hatása.

smelling-oil-2Mi is az az illóolaj? Az illóolaj az aromás gyógynövényekből kinyert kvintesszencia. Szerves vegyület, amelyet különböző, akár több száz biokémiai molekula alkot. Függően ezen molekulák jelenlététől és arányától, az illóolajok különböző fizikai és pszichés hatással bírnak. Ezek az organikus anyagok könnyen utat találnak az élő szervezetbe és ott kifejtik hatásukat. Alkalmazásukhoz azonban komoly szakmai felkészültség szükséges. Egy masszázs során az illóolaj három úton jut be a szervezetbe. A bőrön át, a véges ereken keresztül bekerül a véráramba, ahol még napokig kimutatható, függően az illóolajtól. Belégzés útján a tüdőbe jut, de a legkülönlegesebb út, a szaglószerven át vezet. Itt ugyanis az illatot a szaglóreceptorok ingerként felveszik, és továbbítják a limbikus rendszeren keresztül (ami az emberi agy legősibb része), a hipokampuszba és hipotalamuszba, amelyek a hormonháztartás karmesterei. Így az illóolaj befolyással lehet az egész szervezet működésére. Az illat a jobb agyféltekében az ott tárolt emlékeinkre, érzéseinkre, és traumáinkra is hatással van, és támogat bennünket abban, hogy ezeket feloldjuk, feldolgozzuk.

Llekre hat termszet 2

Az egészségmegőrzésben és a szépségápolásban egyaránt fontos az az emberközpontú holisztikus szemlélet, ami nem tüneteket, jelenségeket és problémákat lát, kezel és kendőz, hanem az ember lényének egészét figyelembe véve a külső és belső harmónia megteremtésén alapul.  Ehhez hívják segítségül a lelket is megszólító érintést és a természet tiszta kincseit, az illóolajokat, növényi olajokat, aromavizeket, növényi kivonatokat.

 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!
Kata

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Log In or Register