Ne fagyjon arcodra a mosoly - avagy a téli bőrápolás

Ahogy a téli hidegben meleg ruhát öltünk, sálba-sapkába-csizmába burkolózunk, pontosan úgy kell a bőrünk ápolását is hozzáigazítanunk az évszakhoz. Nemcsak a testünknek van szüksége a meleg takaróra, de a bőrünk is igényli a védelmet és a „fűtést”.
A bőr ápolása azonban nemcsak kívülről kell, hogy megtörténjen, hiszen a bőrünk nem választható el a szervezetünk egészétől. Éppen ezért a téli időszakban is oda kell figyelni a megfelelő folyadék fogyasztására (és folyadék alatt elsősorban vízre gondolok), hiszen ez adja a sejtek belső hidratációját. A hidegen sajtolt növényi olajok belsőleges fogyasztása ilyenkor is elképesztően fontos.

tl 1Kevesebb már az idény jellegű, friss zöldség, nem süt ránk a nap, hiányoznak a vitaminok. A növényi olajok rengeteg elengedhetetlen vitamint és ásványi anyagot hordoznak, egy evőkanál reggel, és máris sokat tettél az egészségedért és a szép bőrödért. Az esszenciális zsírsavak pedig, amelyek kizárólag a hidegen sajtolásos eljárás során maradnak meg az olajban, a sejtfalak védelmét szolgálják. Két triviálisnak tűnő dolog, víz és növényi olaj, belsőleg, de mégis elképesztően sokat hozzátesznek az egészséghez. Egészség nélkül pedig szép bőr sem létezhet, ezt már tudhatjuk egy ideje. A bőr ugyanis az a kommunikációs felületünk, ami látványosan közli a bajt. Ha a szervezetben fennáll bármilyen egyensúlytalanság, betegség, akkor a bőrünk ezt jelezni fogja, különféle tünetekkel. Jobb inkább megelőzni a kellemetlenséget, és tenni magunkért. Különösen ajánlom ilyenkor a lenmag, szezám, meggymag illetve olíva olajat. Ezek melegítő, keringésserkentő, és sejtregeneráló hatásúak.

Persze az életmódunk és a környezeti hatások, illetve az éppen aktuális farkasordító hideg megköveteli a bőr külsőleges védelmét is. Ebben az időszakban olyan készítményt érdemes választani, ami tápláló, melegítő és védő hatású. A vizes alapú krémeket ilyenkor jobb háttérbe szorítani, és gazdagabb krémet, vagy éppen arc-, testolajat választani.

Mire figyeljünk az otthoni szépítkezés során? Télen soha ne indulás előtt közvetlenül kenjük be az arcunkat, hanem várjunk legalább fél órát. Egyszerű és logikus magyarázata van ennek. A tökéletesen fel nem szívódott krém vagy olaj, a hideg levegőn erősen hűsíti az arcunkat. A vizes bázisú hidratáló krémek szélsőséges esetben akár meg is fagyhatnak a bőrünkön.
Ha arcolajat választunk, akkor annál arra kell különösen ügyelni, hogy mindig nedves bőrre vigyük fel. Legjobb ilyenkor arcpermetet vagy aromavizet fújni az arcunkra, és így masszírozzuk be az olajat. A hidegen sajtolt, magas minőségű növényi olajok olyan élő anyagok, amik bőrazonosak, így kis mennyiségben könnyedén beszívódnak. Azt azonban tudni kell róluk, hogy vízelvonó hatásuk van, ezért nem tesszük az olajat száraz bőrre. Az aromavízzel a bőrön keveredve (a bedörzsölés hatására emulziót képezve) nem a bőrből, hanem a bőrön lévő vizet vonja magához az olaj, és azzal együtt szívódik fel. Ugyanez igaz a testolajokra is. Én a magam részéről már ébredéskor felviszem az arcolajat és így fogyasztom el a reggeli kávét, teát. Nagyon bírom ezt a reggeli szeánszot, ha tudnék korábban kelni, még egy csomó mindent belevehetnék a rutinomba. Itt elhelyezek most egy újévi fogadalmat, úgyis a nyakunkon a jövő.
Aztán tisztálkodás után, a smink alá használok krémet, de télre mindig valami puha, meleg, gazdag krémet (ezt általában elkészítem magamnak, és mindig a pillanattól vezérelve választom ki hozzá az összetevőket, bár nyilván követek valamiféle szakmai koncepciót is, az intuícióm mellett).

178216787Mielőtt rátérek néhány konkrét ajánlatra, egy tévhitet szeretnék eloszlatni. Sokakban aggályok merülnek el az olajok kapcsán, merthogy attól majd biztos nagyon zsíros lesz a bőrük, meg eltömődnek a pórusaik, sőt még akár ki is pattogzanak tőle. Most elárulok egy titkot: semmi ilyesmi nem fog történni. Legalábbis akkor nem, ha valóban jó minőségű, hidegen sajtolt növényi olajokról beszélünk. A fenti félelmek éppen akkor igazolódnak be, ha valaki kőolajszármazékokban és parabénekben dúskáló, gyenge minőségű kozmetikumot használ. Elmondom azt is, hogy miért. A bőrön van egy természetes lipid (zsír) réteg, ez szolgáltatja a védelmet. Ha egészségesek vagyunk, akkor ez a lipid réteg is egészséges. Ha nem, akkor persze felborul, elvékonyodik, és akkor jöhet az ekcéma, szárazra repedezett bőr, vagy épp annyira megvastagszik, hogy annyi a sejtlégzésnek. A bőrsejtek szó szerint megfulladnak alatta. Na, hát a finomított ásványi olajak (ami egyébként angolul még akár egészen jól is hangozhat avatatlan fülek számára: mineral oil) olyan réteget képeznek a bőrön, hogy aztán ott semmi se ki, se be. Az oxigén sem. Ezért egy darabig egy ilyen krém, még tényleg jónak is tűnik, elhittük neki, amit a reklámban ígértek, csak aztán alatta szépen lassan kiszárad a bőrünk. Egyre több kell majd a krémből, a helyzet viszont nem fog javulni.
Bármilyen furcsa is, még egy olajosan fénylő bőr is helyre tud állni, ha természetes növényi olajok szolgáltatják a napi ápolás alapját. És akkor nem kell napközben zsírpapírral itatgatni a fénylő homlokot és orcákat, mert a bőr egyensúlyba hozza a saját védelmi zsírrétegét.

És most, hogy már mindenki bizonyára nagyon felbátorodott az arcolajak és tesolajok használatát tekintve, hadd ajánljak párat. Az Adrienne Feller márka AromaZen sorozata a kínai öt elem tanára épülve mindenki számára kínál megfelelő megoldást. A téli időszak, és a cikkem témája tükrében azonban ezek közül most kiemelnék kettőt.
Aromazen-kompozicio-Adrienne-FellerAz egyik az Ignisa, a tűz elem keveréke, ami a fakó, fáradt, fénytelen bőrnek (és ugyanilyen lelkiállapotnak) nyújt segítséget. Hatóanyagai fokozzák a keringést, melegítenek, regenerálják és feltöltik a sejteket és feszesítik a bőrt. Szellemileg és pszichésen is stimulál, elűzi a téli depressziót, feltölt érzelmileg, szó szerint lángra lobbantja a belső tüzet. Különösen azoknak ajánlom, akik mindig fáznak, hidegek a végtagjaik, akik egész télen a Bahamákra vágynak. Ha lennének szavaim az illatába, biztosan hosszan ecsetelném, de minthogy költő nem vagyok, inkább arra bíztatlak, hogy szagold meg. Én imádom.
A sorozat másik tagja a föld elemet képviseli és Ardonia névre hallgat. Ő táplál, véd, földel. Merősít érzelmileg, oldja a depressziót, a szorongást, olyan, mint egy szerető ölelés. Hatóanyagainak köszönhetően serkenti a sejtújraképződést, hámosít, feszesít és vitalizál.
Mindkét termékből létezik arc illetve testolaj változat is. A termékekről bővebben itt olvashatsz: http://www.aromillee.hu/2016-08-30-08-37-52/aromazen-arcolajok

Ha arckrémben gondolkodsz, akkor a következő hónapokra az Adrienne Feller Rose de Lux vagy Hungarian Spring sorozat krémeit javaslom. Mindkét termékcsaládban létezik hidratáló és tápláló krém, az előbbi nappali az utóbbi pedig éjszakai megoldásnak lehet tökéletes. Ezek a hidratáló krémek elegendő olajos fázist tartalmaznak, érzetükben sem vizes krémek, így nem nyúlsz mellé még télre sem.

Persze, hogy a te bőrödnek mi válik be igazán, az úgyis a gyakorlatban dől el. Ha szeretnéd, hogy tanácsot adjak, akkor szívesen látlak egy konzultációra és annak során, látva a bőrödet kitalálhatjuk együtt, hogy mi lenne számodra a legideálisabb megoldás.

Erről a témáról beszélgettem a Családbarát magazinban 2016.11.16-án a műsorvezetőkkel. Ha kíváncsi vagy a felvételre, akkor az alábbi linken a 1:04:28-dik percnél indul a velem készített riport: http://www.mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2016-11-16-i-adas/

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést! Remélem, találtál benne hasznos információkat.

Kata

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Log In or Register