az aromaterápia

A gyógynövényekkel történő orvoslás több ezer éves múltra tekint vissza, minden kultúra őriz emlékeket arról, hogyan gyógyította magát az ember a természet segítéségével. Bár a különböző növények olajait emberemlékezet óta használjuk, az aromaterápia a 20-dik század elején született dr René Maurice Gattefosse vegyész munkássága alapján.
Az aromaterápia tulajdonképpen egy olyan komplementer gyógymód, ahol illóolajok, növényi olajok, aromavizek és növényi kivonatok segítségével emlékeztetjük a szervezetet az öngyógyító mechanizmusra.

Az aromaterápiában két fő irányzatot különböztethetünk meg, az angol illetve a francia irányzatot. Az angol irányzat wellness jellegű, kevésbé szigorú az illóolajok tisztaságát tekintve, hiszen soha nem alkalmazza őket nagy mennyiségben vagy tisztán. Ez az irányzat kevésbé alkalmas terápiához, inkább a lelki harmonizálásban segíthet. A francia aromaterápia kőkemény biokémia, és rendkívül szigorú szabályokon alapul. Ez az irányzat terápiás jellegű, igen hatékony a megelőzésben és a kialakult betegségek kezelésében egyaránt. Alkalmazása azonban jóval nagyon felkészültséget, odafigyelést és precizitást igényel.

Arra a kérdésre, hogy mi az illóolaj, kétféle válasz adható. Az egyik, hogy aromás növényekből nyert szénhidrogén vegyület, amely több száz természetes biokémiai összetevőjének köszönhetően hat a fizikai testre és a lélekre egyaránt. Vagy azt is mondhatnánk, hogy az illóolaj maga a folyékony csoda, benne egyesül a nap, a föld, a víz és a levegő energiája, mely gyógyító erővel bír.
Manapság számtalan helyen juthatunk 'illóolajhoz' és csupán néhány száz forintért megvásárolhatunk magunknak egy illúziót. Azt azonban fontos tisztázni, hogy éltető ereje és terápiás hatása csak a tiszta, bevizsgált és megbízható illóolajoknak van. A bolti változatuktól nem hogy nem remélhetünk semmilyen változást, de még akár káros hatással is lehetnek az egészségünkre.
Hogyan lehet felismerni a hamis illóolajakat? Gyanús jel, ha bárki, bárhol hozzáférhet szakmai tanácsadás, segítség, vagy végzettség nélkül. Ha egy üvegen azt látod, hogy 'levendula', menekülj azonnal, hiszen a levendula illóolaja függ a levendula típusától, és hatásában nagyon eltérő lehet. Míg például az orvosi levendula biztonsággal alkalmazható kisbabáknál, addig a füzéres levendula használatánál még felnőttek esetében is szigorú szabályokat kell betartanunk.
A munkám során és a magánéletemben is kizárólag a Panarom Natúrkozmetikai Kft bevizsgált illóolajait, növényi olajait és alapanyagait használom.

Log In or Register