nem csalás, nem ámítás…

Hol kezdődik a varázslat, hol ér véget a szemfényvesztés? Mi a csoda és hogyan működik? Az aromaterápia ötvözi a racionalitást az agy számára kevésbé felfoghatóval, egyszerre dolgozik a testen, a tudaton és a tudatalattin. Meggyógyítja a látható és láthatatlan „sebeket", és feloldja a diszharmóniát.

Az illat az élet része, ahogyan a dolgoknak van színe, formája, mérete, úgy lehet illata is. Az illat ugyanolyan információ, mint más fizikai paraméter, elárul valamit annak kibocsájtóról, amit a környezet egy impulzusként érzékel, majd definiál. Minden ember rendelkezik egy sajátos illattal, de bármily hihetetlen, még az érzéseknek is megvan a maguk illata.

Az illat a másodperc tört része alatt hosszú és kanyargós utat tesz meg, mire mi azt érzékeljük. Az orrunkban több száz szaglóreceptor van, minden illatnak egy sajátja. A receptor olyan, mint a zár, amibe az illat a kulcs. A receptorok idegimpulzusként érzékelik és továbbítják az illatot, ami menet közben csak erősödik és erősödik, áthalad az érzelmekért és emlékekért felelős limbikus rendszeren, és végül a hipokampuszban illetve a hipotalamuszban landol, amelyek, többek között a szervezet hormonháztartásának karmesterei. Ha tehát az a kérdés, hogy bizonyítható-e, hogy az illóolajok hatnak a testre és a lélekre, íme, itt a válasz, hiszen az egyik legfontosabb szervünk, amire mi emberek a legbüszkébbek vagyunk, az agyunk, és mi más lehetne a lelkünk, mint az érzéseink és az emlékeink.

De ha azt hisszük, hogy az illóolajak varázslata kimerül az illatban, akkor nagyot tévedünk. Az aromaterápia során használt illóolajok hatását nagyban meghatározzák az őket alkotó kémiai összetevők. Ezek az összetevők nem egy készítményhez hozzáadott mesterséges adalékok, hanem az élő növényekből nyert illóolaj szerves részei. (Hiszen ha ragaszkodunk a kémiai megközelítéshez, akkor az illóolaj is egy szénhidrogén vegyület, amelyet aromás növényekből nyernek). A kémiai összetevők határozzák meg fizikai szinten, hogy egy adott illóolajnak mik lesznek a jellemző hatásai (pl: baktérium- és vírusölő, méregtelenítő, nyugtató, sebgyógyító, immunerősítő stb.), hogy hogyan és mire használjuk, és mikor nem ajánlott egy adott illóolaj választása.

És ahol a tudomány találkozik a csodával... Einstein óta tudjuk, hogy minden energia, és mindennek van rezgése. Ez a rezgés mérhető. Az összes illóolaj rezgése - kivétel nélkül - magasabb, mint az egészséges emberé, logikus tehát a következtetés: az illóolaj által képviselt rezgés, beépülve az ember energiarendszerébe, megemeli annak rezgését. A hatás szinte azonnal érezhető. És mivel az illóolaj élő anyag, éltető erővel rendelkezik, így intelligens is. Képes (némi tudati segítséggel megtámogatva) mélyen belénk ivódott rossz programok, minták, félelmek feloldására, amelyek helyére így már pozitív magokat ültethetünk, hogy azok számunkra édes gyümölcsöket hoznak majd.

Log In or Register